Beste timing for å kjøpe nye dekk

sommerdekk

Du bør alltid kjøpe nye dekk når de nåværende dekkene dine er utslitte. Det store spørsmålet er kanskje når de er utslitte, og hvordan vet jeg det? Når du går under 4 mm dekkdybde på dekkene dine, betyr det at du mister mye av sikkerhets-egenskapene knyttet til dekkene. Disse inkluderer grep, bremseavstand, evnen til å forhindre vannplaning og vått grep. Dette er nøkkelen for å holde deg trygg. Du må regelmessig sjekke mønsterdybden på dekkene slik at du er oppmerksom når du nærmer deg 4 mm-merket.

Hvis du føler at du ikke får den samme ytelsen fra dekkene dine enn du pleide å få eller føler at det synker, bør du alltid sjekke mønsterdybden for å se om du er under 4mm dybde. Hvis mønsterdybden er over 4 mm og du fremdeles har dårlig ytelse, kan det være andre problemer som reduserer ytelsen til dekkene. Du bør deretter sjekke dekktrykket for å forsikre deg om at du har riktig trykk i alle dekkene. Svært lavt trykk kan få bilen til å skli og føles som om du har et flatt dekk. Lavt trykk kan også skade sideveggene til dekkene, samt øke varmeoppbyggingen i dekket. Dette øker dekkets slitasje og vil øke rullemotstanden. Høy rullemotstand betyr høyere drivstofforbruk.

Over oppblåste dekk er heller ikke bra, da det endrer profil på dekk, slik at du vil endre kontaktområdet mellom veien og dekket. Dette fører til dårligere grep og ikke optimal ytelse. Bremseavstand er lang, slik at du kanskje ikke kan unngå ulykker. Lav slitedybde vil også forlenge bremselengden og øke sjansen for vannplaning. Aquaplaning vil trenge et høyt sporvolum for å spre så mye vann som mulig for å sikre at dekket ikke mister kontakten med veibanen. Unnlatelse av å bli kvitt vannet vil føre til at dekket mister kontakten med veien. Når dekket ikke har noen kontakt, mister du muligheten til å styre kjøretøyet, og en ulykke kan være overhengende.

Moderne dekk har forbedret seg mye på dette området. Nye innovasjoner i hvordan man utformer slitebanen for optimal fjerning av vann er implementert. Det har redusert sjansen for vannplaning betydelig. Hovedårsaken til ulykker under tordenvær skyldes vannplaning, så faren bør realiseres slik at hvis du planlegger å kjøpe nye dekk, trenger du dekk som er flinke til å forhindre havplanlegging. Hvis du trenger vinterdekk, må de være i stand til å forhindre slapsplaning, der den våte snøen vil forårsake effekten som med vann. Lignende nyvinninger har blitt gjort her for å forhindre slapsplaning.

For vinterdekk ønsker du også å sikre at du har best mulig grep for forholdene du kjører i. Ofte er en god timing å bytte til nye dekk når du skifter mellom vinter- og sommerdekk.

For mer informasjon om gode dekk, besøk: nokiantyres.no