Välj sommardäck som är bra på att motverka vattenplaning

sommardäck Om du måste köpa nya sommardäck nu när vintern kommer till ett slut, så bör du välja däck som har utmärkta egenskaper för sommarväder. Sommarväder betyder i stort sett att du har fina sol eller regn, med antingen torra eller blöta vägar. Det inkluderar bara temperaturer som är över nollstrecket och därför exkluderar temperaturer som är under. Det gör att sommardäck inte behöver oroa sig för snö, is och slask. Den största faran för sommardäck är egentligen våta underlag som bidrar till sämre fäste samt risken för vattenplaning ökar.

Att minska risken för vattenplaning är viktigt för det är den största risken för olyckor när det regnar, då du förlorar kontrollen över bilen när bilen planar på vattenskiktet på vägen. Detta är en läskig upplevelse, eftersom du måste vänta på att bilen återfår kontakt med vägen och hoppas att ingen olycka händer innan det. Vattenplaning beror på en del olika faktorer:

1. Hur mycket vatten som ansamlats på vägytan

2. Bilens hastighet

3. Däckens mönsterdjup

4. Hur bra däckens mönster är för att förebygga vattenplaning

5. Hur bra däcken har placerats i däcktester

Vid mycket kraftigt regn, så händer det ofta att vatten inte hinna rinna iväg. Ofta så samlas de i vägspåren, som slits mest. Detta leder också till att filbyten kan vara farliga, då du lätt kan korsa vattenfyllda områden. Ju högre hastighet du har när du kör, desto svårare har däckens spår att få bort allt vatten så att inte kontakten förloras.

Däck förlitar sig på dess mönsterdjup för att kunna ha bra grepp, kort bromssträcka samt kunna förvara vatten i spåren för att upprätthålla kontakten. Visa däck har bättre funktioner i spåren som kan snabbare och bättre leda bort vatten via spåren till sidorna. De som uppvisar bra egenskaper i däcktester tenderar att ha ett däckmönster med många innovationer för att förebygga vattenplaning samt att generera grepp på våta underlag.

Om du kombinerar ovanstående faktorer, genom att köra med nya däck som har uppvisat bra resultat i däcktester och kör med rimlig hastighet, så har du bra försättningar för säker körning. Det är också det bästa sättet att ta sig ur vattenplaning att ta bort foten från gaspedalen och vänta tills bilen saktar ner tillräckligt för att återfå kontakten. Detta hjälps av bättre däck, med innovationer för att accelerera vattenflöde.

Du måste se till att du har mer än 4 mm mönsterdjup om du vill försäkra dig om att du kan förebygga vattenplaning. Det är också viktigt att titta på hur bra nya däck är på våta underlag, vilket finns med på EUs däckmärkning genom att titta på våtgrepp, som visar hur bra de är på våta underlag. Våtgreppet visar bromssträcka på blött underlag, vilket ger ett mått på säkerhet när du kör i regn, vilket är ett av de svårare förhållandena på sommaren. Kraftiga sommarregn kan komma plötsligt och med lite varning.

För mer information angående sommardäck med bra våtegenskaper och förmåga att förhindra vattenplaning, klicka här:    https://vianor.se/