Velg sommerdekk som er gode til å motvirke vannutjevning

sommerdekk

Hvis du må kjøpe nye sommerdekk nå som vinteren er slutt, bør du velge bildekk som har utmerkede sommerværegenskaper. Sommervær betyr i utgangspunktet at du har fin sol eller regn, med enten tørre eller våte veier. Det inkluderer bare temperaturer som er over null og ekskluderer derfor temperaturer som er under. Dette betyr at sommerdekk ikke trenger å bekymre deg for snø, is og slaps. Den største faren for sommerdekk er faktisk våte overflater som bidrar til dårligere montering og risikoen for vannutjevning øker.

Å redusere risikoen for vannutjevning er viktig fordi det er den største risikoen for ulykker når det regner, da du mister kontrollen over bilen når bilen planlegger på vannlaget på veien. Dette er en skummel opplevelse, fordi du må vente på at bilen kommer tilbake i kontakt med veien og håper at ingen ulykker skjer før den. Vannplanlegging avhenger av en rekke forskjellige faktorer:

1. Hvor mye vann som har samlet seg på veibanen

2. Hastigheten på bilen

3. Dekkmønsterets dybde

4. Hvor godt dekkmønsteret er for å forhindre vannutjevning

5. Hvor godt dekkene har blitt plassert i dekkprøver

Under veldig kraftig regn, hender det ofte at vann ikke renner ut. Ofte samles de i veisporene, som er slitt mest. Dette betyr også at filutveksling kan være farlig, da du enkelt kan krysse vannfylte områder. Jo høyere hastighet du har når du kjører, jo vanskeligere er dekkbanen å komme vekk fra alt vannet slik at kontakten ikke går tapt.

Dekk er avhengige av dens mønsterdybde for å kunne ha godt grep, kort bremseavstand og for å lagre vann i sporene for å opprettholde kontakten. Vis dekk har bedre funksjoner i sporene som raskere og bedre kan drenere vann gjennom sporene til sidene. De som viser gode egenskaper i dekkprøver, har en tendens til å ha et dekkmønster med mange nyvinninger for å forhindre vannutjevning og for å generere grep på våte overflater.

Hvis du kombinerer faktorene ovenfor, ved å kjøre med nye dekk som har vist gode resultater i dekkprøver og kjøring i rimelig hastighet, har du gode forutsetninger for sikker kjøring. Det er også den beste måten å komme ut av vannnivået for å fjerne foten fra gasspedalen og vente til bilen bremser nok til å gjenvinne kontakten. Dette er hjulpet av bedre dekk, med nyvinninger for å akselerere vannføringen.

Du må sørge for at du har mer enn 4 mm mønsterdybde hvis du vil være sikker på at du kan forhindre vannoverflatning. Det er også viktig å se på hvor gode nye dekk er på våte overflater, som er inkludert i EUs dekkmerke ved å se på våte grep, som viser hvor gode de er på våte overflater. Det våte grepet viser bremseavstand på vått grunn, noe som gir et mål på sikkerhet når du kjører i regn, noe som er en av de vanskeligere forholdene om sommeren. Kraftige sommerregn kan komme plutselig og med lite advarsel.

For mer informasjon om sommerdekk med gode våte egenskaper og evne til å forhindre vannnivåing, klikk her:   https://vianor.no/