Gå igenom bilens viktiga delar regelbundet

Batteriservice

En bils skick bör alltid kontrolleras för att försäkra dig om att den är i bra skick. Det kan vara väldigt farligt att köra med en bil som är i dåligt skick. Desto äldre bilen blir, desto viktigare är det att kontrollera skicket. Du har besiktning av bilen som måste göras för att få köra med den. Numera kan vissa godkända verkstäder få utföra besiktningen samt reparera defekter. Det är på ett sätt ganska bekvämt att få allt gjort på ett och samma ställe.

Om din bil inte passerar besiktningen så finns det risk för återbesiktning samt körförbud, så du vill oftast veta innan besiktningen om din bil är i bra skick, därför kan ett konditionstest vara värt att göra för att se till att de viktigaste delarna fungerar som de ska eller om du är i behov av att utföra en reparation av några delar. De undersöker dina däck för att se om du behöver däckservice. De kollar dina bromsar och ser om de är ok eller om du behöver bromsservice som att byta bromsklossar eller bromsskivor. Bilens stötdämpare kontrolleras också samt de viktiga vätskorna är väl påfyllda och inte behöver bytas och att alla nödvändiga lampor vad gäller belysningen fungerar som de ska.

Vad gäller bildäck, så är de väldigt viktiga för att bilen ska kunna fungera säkert och effektivt. Om du har problem med dina sommardäck eller dina vinterdäck, så kommer inte bilen att ha optimalt grepp eller säkerhet. Se till att alltid ha rätt däck på under rätt årstid, så att du aldrig kör med sommardäck när du har snö eller vinterförhållanden. Däcken måste också vara i bra skick, utan skador och med ett mönsterdjup på mer än 4mm.

Även kontinuerlig bilservice måste utföras, men det utesluter inte annan service som kan behövas under året. En bil behöver regelbunden service av dess kritiska delar som bromsar, stötdämpare och däck. Även oljebyte måste göras för att se till att motorn ska vara välsmord. Broms service kan göras en gång per år och däckservice två gånger per år för att försäkra bra underhåll av bilen. En bils andrahandsvärde beror mycket på hur välunderhållen bilen är. Olyckor kan påverka priset negativt, medan en väl ifylld servicehandbok och få tidigare ägare påverkar priset i positiv riktning.

En bil som har bra däck, bromsar och stötdämpare tenderar att kunna köra säkert, hålla sig borta från olyckor och ha mindre problem som kan bli dyra att reparera. Du vill ju kunna köra säkert utan problem och att bilen startar när du vill köra. Batteriservice kan behövas innan vintersäsongen för att försäkra dig om att bilen startar även vid låga temperaturer. Många glömmer att kontrollera och byta sina batterier eller ladda dem. För de som har elbilar så är ju laddningen nödvändigt och en del av den dagliga rutinen. För vanliga bensindrivna så glöms det ofta bort och det är nödvändigt att ha startkablar i bilen om bilen inte startar.

För mer information angående hur du kan se till att hålla bilen i bra skick, besök: https://vianor.se/