Anbefalte dekk for forskjellige årstider

billigedekk

Dekk bør velges nøye, og du bør sørge for å velge riktig dekk til bilen din. Både når det gjelder størrelse og vekt på bilen. Riktig dekkstørrelse finner du i bilhåndboken og bør følges. Et større kjøretøy skal ha større dekk som takler større belastning og vekt. Til og med en elbil eller hybrid trenger dekk som er tilpasset elbiler. Hvis de ikke er anbefalt for elbiler, bør de unngås.

Det er også utrolig viktig å kjøpe riktig bildekk for riktig sesong. Så om sommeren må du ha sommerdekk av god kvalitet. Dekkene skal tilpasses de varme sommerdagene når du kjører og også når du kjører i regnet. Det er lettere for dekk å håndtere tørre veier enn våte veier, siden du har mye bedre grep på tørre veier. Når du har våte veier trenger du ekstra bremseavstand for å stoppe bilen. Dette betyr at du må holde lengre avstander til bilene foran. Bremseavstand er veldig viktig for din sikkerhet, fordi hvis du kan stoppe bilen raskere, kan du unngå flere ulykker.

På EUs dekkmerke kan du finne mye informasjon som er nødvendig for å gjøre et informert dekkvalg. Du kan finne ut hvordan dekkene presterer på forskjellige kriterier som drivstofforbruk, vått grep og dekkstøy. Det våte grepet for sommerdekk viser din bremselengde, drivstofforbruket bestemmer bilens kjøreøkonomi, men også dekkslitasje, noe som også er viktig for en elbil. I tillegg til vått grep, trenger dekkene å være gode til å forhindre vannplaning. Dekk skal ha integrert forskjellige metoder for å forbedre dekkbanen for å fjerne vann fra veibanen.

Når det gjelder vinterdekk er det viktig å velge piggfrie dekk eller piggdekk som passer for bilen din. For vinterdekk er det andre viktige faktorer som spiller en viktig rolle enn våtgrep, om vinteren kreves is og snøgrep, samt muligheten til å forhindre planlegging av skråstrek. HVIS du har piggdekk, er det viktig at de første 500 km kjører du rolig slik at piggene kan sette seg og ikke falle ut. Vinterdekk skal ikke ha mer enn 25% forskjell mellom dekk i antall pigger. Du vil alltid ha et lignende grep på alle dekkposisjonene. For dekkdekk er det også viktig å ikke endre hjulets retning når du roterer dekkene, så skift aldri dekksiden, fra venstre til høyre. Rotasjon skal bare skje mellom venstre foran og bak og samme for høyre side.

Siden EUs dekkmerking ikke gir tilstrekkelig informasjon for valg av vinterdekk, må du også bruke forskjellige dekkprøver for forholdene som etterligner forholdene du har der du bor og hvor du vanligvis kjører. Motormagasiner publiserer vanligvis dekkprøvene sine to ganger i året, ett for sommerdekk og ett for vinterdekk. Så du kan enkelt finne de nyeste dekkene som er plassert høyt i testene som er viktigst for deg. Å velge dekk som er kvalitetsdekk og ikke bare billige dekk, som vanligvis er mye dyrere på lang sikt, kan gi deg bedre sikkerhet og spare penger i det lange løp.

For mer informasjon om dekk til biler, besøk: https://vianor.no/