Rekommenderade däck för olika säsonger

EU däckmärkning

Däck bör väljas noggrant och du bör se till att du väljer rätt däck för din bil. Både med avseende på storleken och vikten på bilen. Rätt däckdimension hittas i bilenshandbok och bör följas. Ett större fordon bör ha större däck som klarar högre laster och vikt. Även en elbil eller hybrid behöver däck som är anpassade för elbilar. Om de inte rekommenderas till elbilar så bör de undvikas.

Det är ju också otroligt viktigt att köpa rätt däck för rätt säsong. Så på sommarens så måste du ha bra sommardäck av hög kvalitet. Däcken ska vara anpassade för de varma sommardagarna när du kör samt även då du kör i ösregn. Det är lättare för däck att hantera torra vägar än blöta vägar, då du har mycket bättre grepp på torra vägar. När du har blöta vägar så behöver du extra bromssträcka för att få stopp på bilen. Det gör att du måste hålla längre avstånd till bilarna framför. Bromssträcka är väldigt viktig för din säkerhet eftersom om du kan få stopp på bilen snabbare så kan du undvika fler olyckor.

På EUs däckmärkning så kan du hitta en massa information som är nödvändig för att göra ett informerat däckval. Du kan hitta hur däcket presterar på olika kriterier som bränsleförbrukning, våtgrepp och däckljud. Våtgreppet visar för sommardäck din bromssträcka, bränsleförbrukningen avgör bilens körekonomi, men även däckslitaget, vilket är även viktigt för en elbil. I tillägg till våtgrepp så behöver däcken vara bra på att förebygga vattenplaning. Däck bör ha integrerat olika metoder för att förbättra däckens slitbana att föra bort vattnet från vägytan.

När det gäller vinterdäck så är det viktigt att välja antingen dubbdäck eller dubbfria däck som passar för din bil. För vinterdäck så är det andra viktiga faktorer som spelar viktig roll än våtgrepp, på vintern så krävs det is och snögrepp, samt förmåga att förebygga slaskplaning. OM du har dubbdäck så är det viktigt att de första 500km att du kör lugnt så att dubbarna hinner sätta sig och inte ramlar ut. Vinterdäck bör inte ha en mer är 25% skillnad mellan däcken i antal dubbar. Du vill alltid ha liknande grepp på alla fyra däckpositioner. För dubbdäck så är det också viktigt att inte ändra hjulets riktning när du roterar däcken, så byt aldrig sida på däcken, från vänster till höger sida. Rotation ska bara ske mellan vänster fram och bak och samma för höger sida.

Eftersom EU däckmärkning inte ger tillräcklig information för val av däck för vintern, så måste du även utnyttja olika däcktester för de förhållanden som efterliknar de omständigheter som du har där du bor och där du brukar köra. Motortidningar publicerar oftast deras däcktester två gånger per år, ett för sommardäck och ett för vinterdäck. Så du kan lätt hitta de nyaste däcken som har placerats högt i de testerna som är viktigaste för dig. Att välja däck som är kvalitetsdäck och inte bara billiga däck, som oftast blir mycket dyrare i längden, så kan du ha bättre säkerhet och spara pengar på sikt.

För mer information angående däck till bilar, besök: https://vianor.se/